
We kennen het allemaal: de ene dag zit je boordevol inspiratie (en tijd) om iets heerlijks op tafel te zetten, terwijl het de andere dag wat lastiger is. Voor mij werkt het altijd goed om een weekplanning te maken. Zo weet ik precies wat ik van tevoren moet halen en kan ik rekening houden met hoeveel tijd ik heb om te koken. Op drukke dagen kies ik bijvoorbeeld voor een snel en makkelijk recept. Dat scheelt een hoop stress!
Bovendien vind ik het leuk om nieuwe gerechten uit te proberen, maar eerlijk is eerlijk, soms ontbreekt het me aan inspiratie. Tijdens gesprekken met mijn cliënten merk ik dat ook zij graag wat ideeën en tips willen om niet telkens hetzelfde te hoeven koken. Een receptenboek met gezonde en gevarieerde recepten kan dan echt een uitkomst zijn.
Zelf gebruik ik al jaren een paar favoriete kookboeken die me telkens weer inspireren. Speciaal voor jullie heb ik mijn favorieten op een rijtje gezet!
- Eet als een expert Geschreven door I'm a Foodie. Wat dit boek zo bijzonder maakt, is de veelzijdigheid: het biedt inspiratie voor ontbijt, lunch, warme maaltijden én tussendoortjes. Daarnaast vind ik het ontzettend fijn dat het ook algemene adviezen geeft. Onderwerpen die worden besproken, zijn bijvoorbeeld: "Hoe slecht is light frisdrank écht?" en "Is brood gezond of ongezond?".
- Kook ook! Dit is een fantastisch uitgebreid kookboek boordevol recepten. Heb je genoeg inspiratie, maar weet je niet precies hoe je een gerecht het beste kunt bereiden? Dan is dit kookboek absoluut een aanrader om in huis te halen. Zelf gebruik ik het vaak als ik een lekker stoofpotje of soep wil maken. Leuk weetje: dit kookboek stond zelfs op mijn boekenlijst tijdens mijn opleiding Voeding en Diëtetiek. Ik heb het inmiddels al zo’n 15 jaar in mijn boekenkast staan!-
- "Eet meer" is geschreven door Karine Hoenderdos en legt de focus op pure, onbewerkte voeding. De recepten bevatten een ruime hoeveelheid groenten, wat ik persoonlijk als een groot pluspunt beschouw. Daarnaast biedt het boek praktische tips, zoals hoe je meer pitten en zaden kunt verwerken in je dagelijkse maaltijden. Het boek bespreekt bovendien wat nu écht gezond is en wat niet, waardoor je meer inzicht krijgt in bewuste keuzes rondom voeding. Achterin vind je een voorbeeldweekmenu. Hoewel ik zelf geen groot fan ben van weekmenu's, benadrukken de auteurs dat het vooral bedoeld is als inspiratie om je eetpatroon vorm te geven en niet als strikte richtlijn.
- 5 ingrediënten Snel en gemakkelijk koken met Jamie Oliver! Dit kookboek is ideaal voor iedereen die weinig tijd heeft, want de recepten bevatten slechts een handvol ingrediënten. Bovendien is het boek heerlijk overzichtelijk, met een indeling in categorieën zoals pastagerechten, vleesgerechten, visgerechten en meer.
- En dan als laatste een boek dat iets minder lang in mijn kast staat: Eten met Nijntje van Dick Bruna. Misschien niet het boek dat je hier meteen zou verwachten, maar ik vind het heerlijk om samen met de kinderen in de keuken aan de slag te gaan. Dit boek staat vol met eenvoudige recepten en moedigt kinderen op een speelse manier aan om mee te helpen. Het is niet alleen leerzaam, maar ik merk ook dat ze beter eten als ze zelf hebben geholpen met koken. Want eerlijk, iets wat je zelf hebt gemaakt, kan toch niet vies zijn?
Inmiddels ben ik erg benieuwd: wat is jouw favoriete kookboek? Laat het me weten in een reactie!
Reactie plaatsen
Reacties