Wat is nu het beste deel 3 - natuurlijke suiker of kunstmatige zoetstof?

Suiker of zoetstof? Natuurlijk of kunstmatig? Het lijkt een simpele keuze, maar dat is het niet altijd. In de supermarkt sta je al snel te twijfelen: kies ik de gewone variant met suiker, of toch maar de light- of zero-versie met zoetstoffen? En hoe zit het eigenlijk met fruitsuikers of honing – die zijn natuurlijk, maar zijn ze ook beter?

Lees meer »

Doelen stellen: wat brengt het je écht?

Afvallen, gezonder eten, minder scrollen, meer bewegen, allemaal doelen die ook ik mijzelf wel eens heb gesteld. We zijn eraan gewend geraakt om doelen te stellen alsof dat de enige weg is naar verbetering. Maar sta je weleens stil bij de vraag: Wat brengt dat doel mij écht? Wil je echt vijf kilo afvallen, of wil je vooral weer lekkerder in je vel zitten? Word je echt gelukkiger van een strakker lichaam, of speelt er iets anders?

Lees meer »

Waarom 'diëten' geen oplossing is: het belang van gedragsverandering

In een wereld waar 'snel resultaat' vaak centraal staat, kunnen we gemakkelijk verleid worden door dieettrends die ons beloven snel gewicht te verliezen. Van detox-diëten tot het tellen van calorieën, er is altijd wel een nieuwe hype die suggereert dat het geheim voor een gezond lichaam ligt in het volgen van een strikt dieetplan. Maar de waarheid is: diëten zijn vaak geen duurzame oplossing. Het gaat namelijk niet alleen om wat je eet, maar vooral om hoe je eet en waarom je eet. Gedragsverandering is de sleutel tot een gezond en gebalanceerd leven op de lange termijn.

Lees meer »

Wat is nu het beste deel 2 - Brood

Brood: hebben we het echt broodnodig, of is het misschien minder onmisbaar dan we denken? De waarheid ligt, zoals zo vaak, ergens in het midden. Brood kun je prima vervangen door andere vezelrijke alternatieven, zoals crackers, havermout, wraps, muesli of granola. Toch blijft een boterham ook een uitstekende keuze voor een voedzame maaltijd.

Lees meer »

Wat doe jij vandaag, om je morgen beter te voelen?

Sta je weleens stil bij hoe je je voelt en welke invloed je hier zelf op hebt? Vaak gebeurt dit onbewust. Misschien denk je terug aan een paar maanden geleden en merk je dat je conditie wat is afgenomen. "Ach, die wintermaanden," zeg je dan tegen jezelf. "Ik ben minder buiten geweest, maar dat komt wel weer goed als het beter weer wordt." Het is gemakkelijk om excuses te vinden waarom iets even niet is gelukt. En ergens is dat niet slecht: een excuus betekent namelijk dat je je er bewust van bent dat het wat minder gaat. Dat besef alleen al is eigenlijk een eerste stap.

Lees meer »

Want jij kunt het wel gebruiken

Misschien herken je het wel: tegen iemand die slank is wordt vaak makkelijk gezegd, “Eet het maar op, jij kunt het wel gebruiken.” Of: “Mijn partner? Die kan alles eten hoor, hij komt nergens van aan.” Deze uitspraken laten zien hoe voeding vaak wordt bekeken: als iets dat draait om calorieën en gewichtstoename. En ja, de ene persoon komt sneller aan dan de andere. Maar wat hierbij vaak wordt vergeten, is het belangrijkste aspect: voeding is veel meer dan alleen calorieën.

Lees meer »

Wat is nu het beste deel 1 - Groente

De feiten en fabels over voeding vliegen je om de oren. Maar wat is nu écht waar, en wat niet? In deze blogreeks nemen we je mee in de beste voedingskeuzes en vertellen we welke opties je beter kunt beperken. Deze keer staat groente centraal. Want welke groente is nu het beste om te eten? 

Lees meer »

Mijn 5 favoriete kookboeken

We kennen het allemaal: de ene dag zit je boordevol inspiratie (en tijd) om iets heerlijks op tafel te zetten, terwijl het de andere dag wat lastiger is. Voor mij werkt het altijd goed om een weekplanning te maken. Zo weet ik precies wat ik van tevoren moet halen en kan ik rekening houden met hoeveel tijd ik heb om te koken. Op drukke dagen kies ik bijvoorbeeld voor een snel en makkelijk recept. Dat scheelt een hoop stress!

Lees meer »