
Brood: hebben we het echt broodnodig, of is het misschien minder onmisbaar dan we denken? De waarheid ligt, zoals zo vaak, ergens in het midden. Brood kun je prima vervangen door andere vezelrijke alternatieven, zoals crackers, havermout, wraps, muesli of granola. Toch blijft een boterham ook een uitstekende keuze voor een voedzame maaltijd.
Of je nu kiest voor crackers, wraps of brood, het belangrijkste is om altijd te letten op de term 'volkoren'. Volkoren betekent dat de volledige graankorrel is verwerkt, waardoor alle waardevolle voedingsstoffen, zoals vezels en vitaminen, behouden blijven. Vezels zorgen niet alleen voor een verzadigd gevoel, maar ondersteunen ook een gezonde stoelgang.
Bij muesli en granola is het vooral belangrijk om te controleren of er geen suiker, of in ieder geval zo min mogelijk, aan is toegevoegd.
Als je verder gezond bent en geen darmklachten hebt, maakt het eigenlijk niet zoveel uit welke graansoort is gebruikt om je brood te bakken. Spelt of zuurdesembrood is bijvoorbeeld niet per se gezonder dan tarwe. Ook de kleur van het brood, of het nu heel donker of juist lichter is, zegt niets over hoe gezond het is.
Wist je dat donker brood soms donker van kleur is doordat er gebrande mout of gekarameliseerde suiker aan is toegevoegd? Best opvallend als je erover nadenkt, toch? Het lijkt gezonder, maar er zit juist extra suiker in.
Ook de term "meergranen" betekent niet automatisch dat het brood gezonder is. Sterker nog, je kunt erdoor misleid worden. Meergranenbrood kan namelijk nog steeds gemaakt zijn van witmeel, wat minder vezels en vitaminen bevat dan volkorenbrood. De term geeft simpelweg aan dat er drie of meer soorten granen zijn gebruikt bij het bakken. Hoe deze granen verdeeld zijn en of ze volkoren zijn, maakt daarbij geen verschil. Als je meergranenbrood eet kan het dus zo zijn dat je eigenlijk witbrood eet.
Maar word je dik van brood? Nee, van brood zelf word je niet dik. Je komt aan wanneer je meer calorieën eet dan je verbrandt. Brood is juist voedzaam dankzij de vezels en vitamines die het bevat. Daarom raad ik aan om, als je je calorie inname wilt beperken, eerder te kijken naar het soort en de hoeveelheid beleg die je gebruikt in plaats van minder brood te eten. Het aantal calorieën dat je binnenkrijgt, wordt namelijk niet alleen bepaald door de hoeveelheid beleg, maar ook door het type beleg dat je kiest.
Een reden om wel te kiezen voor brood? - > jodium! Dit mineraal speelt een belangrijke rol in de werking van onze schildklier. Wanneer je te weinig brood eet, of brood dat is gebakken met ongejodeerd zout, loop je het risico onvoldoende jodium binnen te krijgen.
Van nature komt jodium voor in zeevis, eieren, zuivelproducten en zeewier. In brood wordt jodium vaak toegevoegd via het gebruik van jodiumhoudend zout door bakkers. Let wel, biologisch brood wordt meestal gebakken met ongejodeerd zout, waardoor niet alle soorten brood jodium bevatten.
Waarom zou je soms kiezen voor iets anders dan brood? Als je zowel bij het ontbijt als de lunch brood eet, kan het op den duur gaan vervelen. Daarom is het een goed idee om te variëren. Denk bijvoorbeeld aan een kom havermout met fruit, of yoghurt met muesli of granola. Een lekkere en gezonde afwisseling!
Meer fan van een volkorenwrap met beleg of volkorencrackers? Let er dan wel op dat niet alles wat ‘volkoren’ heet, ook echt volledig volkoren is. Bij volkorenbrood weet je zeker dat het van 100% volkorenmeel is gemaakt, maar dat geldt niet automatisch voor wraps of crackers. Controleer daarom altijd de ingrediëntenlijst op de verpakking. Het ingrediënt dat als eerste wordt genoemd, is het hoofdbestanddeel. Staat er bijvoorbeeld 45% volkoren tarwe? Dan weet je dat minder dan de helft van de wrap uit volkorenmeel bestaat. Let dus goed op wat je kiest!
De conclusie? Er is geen sprake van goed of fout, maar het is wel verstandig om zo vaak mogelijk te kiezen voor volkorenproducten. Vervang je regelmatig een broodmaaltijd met iets anders? Controleer dan, of laat controleren, of je voldoende jodium binnenkrijgt.
Reactie plaatsen
Reacties