Want jij kunt het wel gebruiken

Gepubliceerd op 29 maart 2025 om 14:58
buikomvang meten

Misschien herken je het wel: tegen iemand die slank is wordt vaak makkelijk gezegd, “Eet het maar op, jij kunt het wel gebruiken.” Of: “Mijn partner? Die kan alles eten hoor, hij komt nergens van aan.” Deze uitspraken laten zien hoe voeding vaak wordt bekeken: als iets dat draait om calorieën en gewichtstoename. En ja, de ene persoon komt sneller aan dan de andere. Maar wat hierbij vaak wordt vergeten, is het belangrijkste aspect: voeding is veel meer dan alleen calorieën.

 

De impact van voeding op jouw gezondheid

Wat je eet – en je leefstijl in het algemeen – heeft een grote invloed op je gezondheid. Als je altijd kiest voor chips, chocolade en gefrituurd eten, dan maakt het niet uit of je dun of dik bent. Dit soort voeding zorgt ervoor dat je je minder fit voelt en kan een negatieve impact hebben op je algehele gezondheid. Tijdens gesprekken hoor ik ook weleens iemand met een verhoogd cholesterol zeggen: “Oh, maar jij kunt het wel hebben.” Waarop ik antwoord: “Waarom zou het niet uitmaken dat mijn cholesterol te hoog wordt?” Vaak ontstaat er daarna een moment van stilte, omdat ze er op die manier nog niet eerder over hebben nagedacht. 

Gezondheid draait om meer dan alleen hoe je eruitziet. Iemand kan er aan de buitenkant gezond uitzien omdat hij of zij geen overgewicht heeft, maar dat betekent niet automatisch dat die persoon daadwerkelijk gezond is. Hoewel het algemeen bekend is dat overgewicht het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten verhoogt, vergeten we vaak dat het eten van te veel verzadigd vet ook een belangrijke risicofactor is. Dit laatste zien we vaak over het hoofd wanneer we anderen beoordelen. Het tegenovergestelde is natuurlijk ook waar: iemand met een BMI dat als te hoog wordt beschouwd, is niet automatisch ongezond. Sterker nog, die persoon kan zelfs gezonder zijn dan iemand met een BMI binnen de 'gezonde' normen.

 

Denken in het belang van een ander

Een typisch kenmerk dat mij opvalt, is dat we vaak de neiging hebben om dingen voor een ander in te vullen. Waarom kunnen we er niet gewoon voor kiezen om iemands "nee, dank je, ik hoef niet" te respecteren? Wat me hierbij opvalt, is dat dit vooral gebeurt bij ongezonde keuzes. Laatst was ik met de kinderen op visite. Er werd gevraagd wat we wilden drinken, en mijn kinderen kozen voor thee. Maar meteen kwam de opmerking: "Wil je niet liever een glas ranja?" Waarop mijn kinderen opnieuw aangaven dat ze graag thee wilden. Toch volgde er weer: "Maar je mag ook wel ranja hoor…" In deze situatie wordt hen niet gestimuleerd om gezonde keuzes te maken. Sterker nog, ze leren op deze manier juist dat ongezonde keuzes de norm lijken te zijn, en dat vind ik erg jammer. Natuurlijk, als ze om ranja hadden gevraagd, had ik daar ook helemaal geen probleem mee. Maar het is opvallend dat als ze voor thee kiezen, de vraag of ze niet liever iets anders willen drinken direct naar voren komt. Dat zou waarschijnlijk niet zo snel gebeuren als ze wél voor ranja hadden gekozen.  

 

Zoetigheid brengt een vleugje gezelligheid met zich mee.

 

 

Herken je dit? Dat gevoel dat je iets ‘bijzonders’ op tafel moet zetten zodra er visite komt? Een koekje bij de thee (of ranja 😉) lijkt al snel een ongeschreven regel. Vaak speelt ook de gedachte mee dat het ongezellig overkomt als iemand niets neemt. Dit kan ervoor zorgen dat we ons bijna verplicht voelen om toch iets te pakken, simpelweg om ongemakkelijke situaties of teleurstelling bij de ander te voorkomen. 

Eerlijk is eerlijk: laatst werd ik oprecht blij toen een vriendin me bij de thee ‘gewoon’ een appel en een peer aanbood. Zo simpel, maar zo fijn. En ja, ik geniet net zo goed van een heerlijk stukje taart op zijn tijd. Het draait uiteindelijk allemaal om balans en gezelligheid. 

 

 

 

Dus, de volgende keer: geef anderen de ruimte om zelf te kiezen – of ze nu wel of geen gebakje nemen. Het gaat niet alleen om uiterlijk of gewicht, maar vooral om hoe iemand zich voelt en wat goed is voor hun gezondheid op de lange termijn. Bovendien is het essentieel om de keuzes van anderen te respecteren. Je weet immers nooit welke persoonlijke redenen iemand heeft om iets wel of niet te doen. Iedereen verdient de vrijheid om zelf te beslissen. 

 

Ik geloof dat het een stuk eenvoudiger wordt om betere beslissingen voor jezelf te nemen wanneer je stopt met voor anderen te denken. Hoe vaak eten we niet uit gewoonte? Voor je het weet, heb je dat koekje al in je hand zonder écht na te denken of je het eigenlijk wel lekker vindt.

 

Dus geniet volop, maar eet bewust! 

 

Zo voed jij jezelf Vitaal! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.