Waarom ik mijn stappendoel loslaat (en jij dat misschien ook zou moeten doen)

Gepubliceerd op 5 juni 2025 om 10:22
stappenteller

Elke ochtend wanneer ik mijn smartwatch omdoe, kijkt hij me verwachtingsvol aan. Klaar om mijn stappen te tellen, mijn hartslag te meten, en me door de dag heen subtiel te wijzen op het feit dat ik nog maar 3045 stappen heb gezet vandaag. “Kom op, je stappendoel is nog ver weg”, lijkt hij me aan te sporen. Jarenlang was dit een routine. Stappenteller aan, doel gesteld, doel halen. Of niet. En dan knaagde het. Het gevoel dat je tekortschiet.

Maar de laatste tijd begon er iets te wringen. Ik merkte dat dat cijfertje onderaan mijn pols niet meer motiverend werkte, maar eerder frustrerend. En dus besloot ik: ik laat mijn stappendoel los.

En daar wil ik je graag in meenemen. Want misschien herken jij het ook wel: dat je beweging reduceert tot cijfers, tot “doelen halen”, terwijl het leven veel minder lineair is dan een app je wil doen geloven.


Waarom het stappendoel ooit zo aantrekkelijk was

Het begon onschuldig. Een smartwatch, een app, een melding. “10.000 stappen per dag” – het klinkt concreet, overzichtelijk, en vooral: haalbaar. Het geeft een gevoel van controle. Als ik dit doe, dan zit ik goed. Dan heb ik in elk geval iets gedaan voor mijn gezondheid.

En eerlijk is eerlijk: in het begin hielp het ook. Het was een fijne reminder op dagen waarop ik veel zat. Het gaf een zetje om nog een rondje te lopen. Een soort vriendelijke stok achter de deur.

Maar na verloop van tijd werd het meer dan dat. Het werd een meetlat. Een cijfer dat bepaalde of ik het goed genoeg had gedaan. En als ik dat doel niet haalde, voelde dat als falen. Alsof een dag met “maar” 6000 stappen minder gezond of minder waardevol was.


Maar wat zeggen die 10.000 stappen nu écht?

Hoewel het natuurlijk helemaal niet verkeerd is om veel te bewegen, moeten we ons afvragen: is dit echt de beste maatstaf voor gezondheid?

Want wat gebeurt er als je gaat zwemmen? Of een uur intensief fietsen? Of jezelf in het zweet werkt met een HIIT-workout thuis? Precies: je stappen blijven achter. Je bent hartstikke actief geweest, maar je horloge denkt van niet.

Zelf merk ik het bijvoorbeeld als ik achter de kinderwagen of buggy loop. Mijn handen zitten stil aan het stuur, mijn pols beweegt nauwelijks. En dus: weinig stappen. Terwijl ik wel degelijk in beweging ben. En ook nog eens in de buitenlucht met mijn kinderen. Wat is daar dan “niet goed genoeg” aan?


Wanneer je horloge bepaalt hoe je je voelt

Het probleem met die stappendoel-focus is dat je gaat denken in termen van voldoende of onvoldoende. Je voelt je goed als je je doel haalt. En misschien wel een beetje schuldig als je dat niet doet. Terwijl beweging zo’n fundamenteel onderdeel is van ons leven, dat het zonde is om het te reduceren tot een score.

Misschien heb je op een dag heel bewust gekozen voor rust. Of was je ziek, had je een drukke werkdag of een kind dat je de hele nacht wakker hield. Ook dat is leven. En ook dat verdient mildheid.

Soms lukt het gewoon niet. En dan mag het ook gewoon… niet lukken.


Beweging is meer dan stappen

Laten we het even omdraaien. Wat wíl je eigenlijk met bewegen? Gezondheid? Meer energie? Een betere conditie? Plezier? Ontspanning?

Stappen zeggen daar maar een deel van. Ze vertellen niet of je buiten was of binnen. Of je met plezier wandelde of gestrest je doel probeerde te halen. Ze vertellen niet of je hartslag omhoogging of je hoofd juist tot rust kwam. Ze geven een indruk, geen compleet beeld.

Wat belangrijker is, is dat je je bewust bent van je beweging. Want ja, dat is nog steeds cruciaal. We onderschatten vaak hoeveel (of hoe weinig) we bewegen. En zonder inzicht is het lastig om patronen te herkennen of te veranderen.

Maar inzicht kun je ook op andere manieren krijgen. Door bijvoorbeeld per week bij te houden hoeveel je gewandeld, gefietst of gezwommen hebt. Of door dagelijks te reflecteren: Wat heb ik vandaag aan beweging gedaan, en hoe voelde dat?


Waarom loslaten soms de gezondste keuze is

Het stappendoel loslaten betekent niet dat ik stop met bewegen. Integendeel. Het betekent dat ik bewuster beweeg. Omdat ik wíl, niet omdat ik moet.

Soms wandel ik omdat het m’n hoofd leegmaakt. Soms neem ik de fiets, omdat ik frisse lucht nodig heb. En soms plan ik bewust rust in, omdat mijn lichaam aangeeft dat dat nodig is. Ik beweeg vanuit verbinding met mezelf. Niet vanuit druk.

En dat is misschien wel de kern van wat ik in mijn praktijk wil meegeven: dat gezondheid niet draait om perfectie, maar om aandacht. Om luisteren naar wat jij nodig hebt. Niet naar wat een algoritme je vertelt.


De echte kracht van wandelen

Ik ben gestart als wandelcoach omdat het voor mij vreemd voelde om anderen te motiveren tot een gezondere leefstijl terwijl ik zelf de hele dag achter een bureau zat. Tijdens het wandelen merk je bovendien dat je veel creatiever bent dan wanneer je de hele dag opgesloten zit in een kantoor. Het draait om écht in beweging komen, letterlijk en figuurlijk.  

Wandelen is toegankelijk, effectief én ontspannend. Je hebt geen speciale sportkleding nodig, geen abonnement om te betalen en geen prestatiedoelen om te bereiken.

En toch heeft het zoveel effect. Niet omdat je per se 6.000 of 8.000 stappen moet zetten, maar omdat je je lichaam in beweging brengt, je hoofd tot rust laat komen en ruimte creëert voor reflectie. Dat is de echte winst van wandelen.

 


Hoe weet je dan of je ‘genoeg’ beweegt?

Misschien denk je nu: maar hoe weet ik dan of ik wel genoeg beweeg, zonder dat cijfertje op mijn horloge? Goede vraag.

Hier zijn een paar alternatieve manieren om inzicht te houden:

  • Gebruik een weekoverzicht
    Houd gedurende een week bij wat je gedaan hebt. Noteer niet alleen stappen, maar ook fietsen, zwemmen, huishoudelijk werk, tuinieren, enzovoort.

  • Stel een bewegingsplan op
    Bedenk wat haalbaar is voor jouw week. Drie wandelingen van een halfuur? Eén keer per week fietsen? Schrijf het op.

  • Voel in je lijf
    Vraag jezelf af: heb ik vandaag mijn lijf de kans gegeven om te bewegen? En voelde dat goed? Of miste ik het juist?

  • Kijk naar je energieniveau
    Merk je dat je je futloos voelt of juist opgejaagd? Beweging (of juist rust) kan dan een signaal zijn.


Laat je stappen los, niet je bewustzijn

Het doel van deze blog is niet om iedereen de stappenteller af te laten doen. Als het jou helpt: blijf het gebruiken. Maar gebruik het als hulpmiddel, niet als rechter.

Wat ik vooral wil zeggen is: wees mild voor jezelf. Gezondheid is geen lineair pad. En zeker geen algoritme. Het is een dans tussen luisteren naar je lijf, begrijpen wat je nodig hebt, en daarop inspelen met zorg en aandacht.


Wil je samen stappen zetten – zonder stappendoel?

In mijn wandelcoaching en online coaching werk ik samen met mensen die niet meer willen leven volgens strakke regels en meetbare doelen, maar wél gezonder willen leven. Vanuit rust. Vanuit vertrouwen. Vanuit kleine, haalbare stappen.

Wil jij ook ontdekken wat beweging voor jou kan betekenen, zonder prestatiedruk? Wil je weer leren luisteren naar je lichaam en daarin begeleid worden?

📩 Plan dan een kennismaking via www.voedvitaal.nl/contact
🚶‍♀️ Of loop een keer mee tijdens mijn wandelcoaching – laagdrempelig, praktisch en afgestemd op jou.

En onthoud: je hoeft geen 10.000 stappen per dag te zetten om goed bezig te zijn. Je hoeft alleen maar te beginnen. Eén stap tegelijk.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.